Vad har hänt sedan sist? En hel del faktiskt!

De två vandringpriser som Gotlandsstövareföreningen har att förvalta ”Gotlandsstövareföreningens vandringpris till bästa gotlandsstövare” samt ”Ronemarkens vandringspris till bästa tik yngre än fem år” gick i år till Kättings Freya, ägare Jörgen Pettersson. Freya har under året också blivit Jaktchampion och sist men inte minst, hon har haft valpar. Vi grattar Jörgen och Freya och önskar alla valpar lycka till!

Utställningssäsongen är avslutad och som vanligt har våra hundar gjort bra ifrån sig, mer om detta i ett senare inlägg här på hemsidan.

Det har varit exteriördomarutbildning i samband med SvStk:s utställning i Rättvik i augusti. GSF bistod med fem hundar där alla hade blivit tilldelade kvalitetspriset Excellent sedan tidigare. Tolv stycken intresserade exteriördomare deltog och ordförande i SvStk/Avelskommité, Göran Johansson stod för informationen tillsammans med Nina Carlshamre. Mer om detta i kommande nummer av Gotlandsstövaren.  

Valplådan har varit påfylld och har också hunnit bli tömd. Det blev sjutton valpar i år, fördelat på tre kullar, alla har valpar har fått komma till sina för-evigt-hem. Gotlandsstövareföreningen önskar såklart Lycka Till i Livet till alla valparna.

Vice ordförande Irene Berglund höll i början av september ett kortare digitalt föredrag om avel och genetik på jakthundar i allmänhet och gotlandsstövare i synnerhet, vilket var uppskattat av de som deltog. Tankar finns om ytterligare föredrag under våren 2025, har du frågor eller önskemål om innehåll så hör gärna av dig till Irene Berglund 0731–829912, irene.gotlandsstovare@gmail.com  

Gotlandsstövarna syns i medierna allt oftare, nu senast hade Jörgen och Bibbi reportrar hemma hos sig, dels blev det ett inslag i Radio Gotland med prat av Bibbi, dels ett reportage i tidningen Härliga Hund. Den tidningen slog till med ett Hemma-Hos reportage med bilder på valpar och allt. I SvStk:s tidning Stövaren är rasen ofta väl representerad, nu senast med en artikel om de DNA-tester som gjorts och förutom det så finns det foton på gotlandsstövare från SvStK:s utställningar runt om i landet.

Nu börjar jaktprovsäsongen och förhoppningen är att gotlandsstövarna visar framfötterna även här om det så bara handlar om att göra jaktprovet. Glöm inte att det finns möjlighet till hjälp och stöttning av Hans Jensen i Värmland och Jörgen Pettersson på Gotland och fastlandet. Se inlägg här på hemsidan den 6 september 2023 under fliken ”Jaga med Gotlandsstövare” för mer info och kontaktuppgifter.

Dags också att hålla alla tummar för Catalin Eigner, två avkommor från hennes uppfödning finns med i Kvinnokampen i år som går av stapeln i Lycksele den 5-6 oktober. Catalins egen Nästa och Agneta Ingemarssons Brolle ställer upp och såklart önskar föreningen att Catalin och Agneta får en riktig skitjakt! Reportage följer i nästa nummer av Gotlandsstövaren.