Gotlandsstövarens historia, del 1
Stövarlika hundar på järnåldern
Hundar av stövartyp utvecklades i Mindre Asien, alltså ungefär i nuvarande Turkiet, Irak, Syrien. Dessa hundtyper spreds sedan upp genom Europa för att på 1600-talet nå Sverige med hemvändande krigare från kontinenten.
På de gotländska bildstenarna finns avbildningar av hundar. Bildstenarna gjordes under vikingatiden, runt 800 e.Kr. De gotländska vikingarna reste i österled ner till Miklagård i nuvarande Turkiet.
Hundarna på de gotländska bildstenarna är av en helt annan typ än dem man ser på de hällristningar som finns på sina ställen på svenska fastlandet. På hällristningarna avbildas spetslika hundar, medan hundarna på bildstenarna verkar ha nedhängande öron, kort päls, medellånga ben, uppdragen buklinje och ganska lång och tunn, svans. Påtagligt likt dagens stövare med andra ord.
Det är inte orimligt att tänka sig att vikingarna på sina färder inte bara fick med sig silver och guld hem, utan även en och annan hund. Talrika fynd av hundben i gotländska gravar och bosättningar visar att hundar var vanliga på Gotland på den tiden och betydde mycket eftersom de fick följa med i gravarna. Man kan av benfynden se att hundarna var medelstora, men någon närmare analys över dessa benfynd är ännu inte gjorda. Har vi upprinnelsen till dagens gotlandsstövare här?